Сайт на годината 2020 и моите впечатления като участник и част от журито

December 7, 2020
Сайт на годината 2020 и моите впечатления като участник и част от журито | Ivo Petkov
Тази година имах възможността да се докосна до конкурса Сайт на година и да погледна зад завесите. С тази статия искам да ви споделя моите впечатления и ще се радвам, ако успея да ви мотивирам да участвате през следващите издания, защото ползи има много.

Какво е Сайт на годината?

Това е конкурс, който дава възможност на всеки собственик или създател на уебсайт да покаже това, което е направил през изминалата година и да се състезава за приза “Сайт на година” в една от деветте категории. Жури, коeто включва експерти по програмиране, маркетинг и дизайн, оценява проектите и определя победителите и техните подгласници. Освен това, публиката също има възможност да избере своите победители, чрез онлайн гласуване.

Подготовката

Конкурсът премина през няколко етапа, като естествено през първия етап участниците регистрират своите проекти. През това време жури, което се състоя от над 40 професионалиста определи и публикува критериите за оценка. Аз бях част от екипа програмисти. Заедно с колегите, направихме няколко срещи и публикувахме следните критерии за оценка на техническата част на уебсайтове. Можете да погледнете и критериите за оценка в сегмента Маркетинг и сегмента Дизайн.

Не мога да пропусна да спомена и организационните срещи с Жюстин Томс, която е ръководителят на екипа и главният виновник това събитие да се случва за трети пореден път. Във всяка среща виждах много ентусиазъм. Всеки искаше това издание да бъде по-добро от предишните и да се даде максимална стойност на участниците. Това успя да ме “зарази” и когато дойде моментът за гласуване, бях готов да бъда обективен и максимално полезен.

Гласуването

Гласуването на журито беше разделено на две части. През първия етап, всеки член на журито оценяваше всички сайтове от една или няколко категории (фирмен сайт, личен сайт, сайт за кауза, продуктов сайт и т.н.). Важно условие е да не оценяваш категории, в които има проекти, с който си обвързан. На мен ми се паднаха категориите “Сайт на кауза” и “Фирмен сайт”. За всеки уебсайт трябваше да дам оценка от 1 до 10, и да оставя своя коментар.

Разполагахме с 14 дни и се радвам, че започнах с преглеждането на проектите сравнително рано. Бързо осъзнах, че техническият анализ и писането на коментари (обратна връзка към автора на сайта) може да отнеме много време. Със сигурност отнема много енергия, особено като се има предвид, че си бях обещал да подходя отговорно и да дам максимална добавена стойност.

Веднага след изтичането на този етап и сумирането на оценките, стана ясно кои са топ сайтовете във всяка категория и дойде моментът всеки от нас да избере своите топ 3. Тук отново трябваше да отделя доста време за да оценя техническата реализация на най-добрите уебсайтове от другите категории. Естествено подходих професионално и единственото нещо, което остана е да изчакам церемонията по награждаването, на която всички щяхме да научим финалните резултати.

Награждаването

Сайт на годината 2020 и моите впечатления като участник и част от журито | Ivo Petkov
Тази година награждаването беше онлайн. Можете да го видите във Facebook страницата на конкурса. Можете да видите и списък със самите победители на bgweb.bg. Победителите получиха своите статуетки, но може би по-важното, е че всички получиха обратна връзка и много полезни коментари от едни от най-добрите програмисти, дизайнери и маркетолози в България. Ето това за мен е безценно! Ето това вдига нивото на българския уеб!

Моето впечатление като участник

Конкурсът ме хвана в момент, в който все ще разработвах новия си проект in stealth mode. Реших да го регистрирам веднага и се надявах това да ме мотивира да успея да го завърша по-бързо. Успях да го пусна публично преди крайния срок за регистрация, но уви, не беше на нивото, на което исках да бъде. Това ми даде възможност да “предизвикам” колегите от журито и да видя техните коментари и оценки. Очаквано, коментарите бяха много полезни, а оценките бяха напълно заслужени.

Надявам се, че тази статия ви е била полезна и интересна, и ще се радвам, ако съм успял да ви "запаля" да участвате през следващата година. Дотогава имате няколко месеца, през които да дадете най-доброто от себе си и да създадете страхотни уебсайтове и мобилни приложения. Нека “затрудним” журито, като му дадем да избира само между топ проекти!

И ако има дни, в които не сте мотивирани, не намирате смисъл или ви е трудно, конкурсът “Сайт на година” може да е това, което ще ви издърпа напред, защото можете да разчитате, че вашият труд няма да остане незабелязан.

Comments

Send